+389 2 3092990 Пон|Mon - Пет|Fri 09h - 19h Саб |Sat 09h-14h

Ламинат

Како што рекол Гете: “Музиката се наоѓа толку високо што ниту еден ум ја нема доживеано таа може да не навладее сите нас и никој не може да ја разбере нејзината природа”. Со ламинатите може да се доживее сета убавина во просторот.

Што е ламинат?

Ламинатот е материјал кој во најголем дел е направен од дрво - содржи 80% од дрвото во средишниот слој, додека на површината на ламинатот има декоративен слој на печатена хартија, која во голема мера го одредува неговиот квалитет и изглед.

Ламинатот се состои од четири слоја:

 • Горен, површински слој кој обезбедува издржливост на ламинат, отпорност на абење и дамки
 • Декоративен слој направен од печатени хартија, кој му дава врвен изглед и обезбедува неограничени можности за креирање на дезени.
 • Благодарение на третиот, носечки слој, кој се состои од дрвени влакна со висока густина, ламинатот ја достигнува својата цврстина
 • Последниот е балансирачки слој, чија улога е да го заштити подот од пенетрација на влагата.
Laminat_600x400-04

Предностите на ламинат се бројни:

 • Екстремно удобен под кој обезбедува голема термичка стабилност
 • Акустичната позадина која ја задржува бучавоста надвор од вашиот простор
 • Зголемена отпорност на удар – идеален под за детски соби и кујни
 • Одржувањето е едноставно – доволно е само бришење и усисавање
 • Ламинатот е третиран на посебен начин за да биде отпорен на пенетрација на вода
 • Благодарение на нови техники на печатење, нуди широк спектар на модели: дрво, камен, графика, оборени ивици; потоа површински ефекти – сјајни, мат, релјефни, анти-лизгави површини
 • Економичен под
 • Со нови системи за спојување, инсталацијата е едноставна.

Голем избор на ламинатни дизајни

Кога станува збор за дизајн на простор, ламинатот нуди многу можности. Горниот слој кој е изработен од декоративна хартија, нуди неограничени можности за печатење – дизајн на плочки, камен, паркет, графички дизајн …

Дали ламинатот е удобен?

Благодарение на високиот процент на дрво што влегува во неговиот состав и обезбедува природна топлинска изолација, ламинатот е удобен под. Ако поставите акустична подлога под ламинатот, ќе имате поголема удобност под нозете и ќе ја отстраните бучавата од вашиот животен простор.

Дали ламинатот е отпорен?

Конструкцијата на ламинатот обезбедува отпорност на оштетувања и гребнатини при нормална секојдневна употреба во вашиот дом. Ламинат може да издржи тежок мебел без појава на вдлабнатини на подот. Горниот слој на ламинат дава отпорност на гребнатини и промени во бојата и го прави погоден за оптеретени простории како што се дневна соба, ходник и детска соба.

Дали ламинатот е практичен?

Цврстиот систем за заклучување на ламинатни плочи ја спречува нечистотијата да се собира. Површината на ламинатот е отпорна на дамки, а меламинскиот површинскиот премаз го спречува развојот на бактерии на површината на ламинатот. Редовно чистење и усисавање е се што е потребно за одржување на ламинатот.

Инсталација на ламинати

Пред да го инсталирате ламинатот неопходно е да се дозволи подот да се прилагоди на температурата на просторијата во која ќе се инсталира. Пакуваните ламинатни даски треба да останат во собата најмалку 48 часа пред да се инсталираат. По нивното аклиматизирање, искористете ја можноста за одредување на правецот на монтажа! Секогаш треба да се разгледа изворот на светлината и главната насока од која ќе се гледа.

Производителот препорачува поставување на даските во должина според главниот правец на набљудување и главниот извор на светлина.
Пред инсталацијата на самиот ламинат треба да се направат неколку едноставни проверки. Подлогата мора да биде сува, рамна и чиста. Ламинатот може да се инсталира преку винилни подови, паркет, ламинат или плочки.
Пред инсталацијата неопходно е да се израмни подлогата, а во случај на поставување над постоечкиот под, потребно е да се провери дали сите даски/плочи се добро залепени и рамни.
Ламинатните подови се погодни за инсталација преку системи за подно греење, доколку греењето е вградено во бетон или друга подлога. Ламинатните подни облоги не се погодни за инсталација преку грејна фолија поставена на бетон или друга подлога, освен ако системот за подно греење не го специфицира поинаку. Температурата на површината на ламинат не треба да надминува 28°C.

Чистење и одржување на ламинати

Чистење на ламинатот е многу едноставно. За редовно чистење на ламинатот неопходно е повремено да се усиса и брише со сува крпа. Користете средство за чистење на ламинат, исплакнете ја крпа добро, а потоа избришете го под сува крпа.

Чистење на дамки од гума, пластика и потпетици

Прво, тријте го отисокот со сува крпа. Доколку е потребно, користете ацетон. Кога местото ќе се исуши, избришете го со бела најлонска обвивка.

Чистење на дамки од овошје, млеко и пиво

Извадете ја дамката со апсорбирачка сува крпа. Ако дамката се исуши, избришете ја со соодветен раствор за чистење, а потоа исушете ја површината со сува крпа.

Чистење на крв

Избришете ја дамката со благо намокрена крпа. Ако дамката се исуши, истријте со суво најлонско лопатка.

Чистење на дамка од восок и гума за џвакање

Кога ќе се стврднат, таквите дамки можат да се отстранат со тапа пластична стругалка.
Close Menu